Вибух у Стамбулі: Туреччина звинувачує курдів і побоюється нової хвилі нападів

- 14.11.2022 10:06
Вибух у Стамбулі: Туреччина звинувачує курдів і побоюється нової хвилі нападів

На місці вибуху на проспекті Істікляль у Стамбулі виник стихійний меморіал на згадку про загиблих. Недільний теракт забрав життя шести людей
За версією влади Туреччини, вибух, який пролунав у неділю на одній із найжвавіших вулиць Стамбула, влаштували курдські сепаратисти. Відповідальність за нього поки не взяло на себе жодне угруповання.

Вибух на проспекті Істікляль стався у неділю 13 листопада приблизно о 16:20 за місцевим часом.

Загинули шестеро людей, понад 80 постраждали. Близько п'ятдесяти з них уже відпущені з лікарень, решта залишаються під наглядом медиків.

Двоє постраждалих перебувають у критичному стані.

Те, що сталося, класифікується як теракт. Наразі поліцією затримано 22 підозрюваних у його підготовці та здійсненні, включаючи людину, яка, як повідомляють влада, безпосередньо заклала вибуховий пристрій.

За даними турецької поліції, це була жінка, але остаточного підтвердження цієї інформації наразі немає.

«Якби ми не затримали [причетних до вибуху], вони сьогодні втекли б до Греції», — сказав у понеділок міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу.

Версія Туреччини
У понеділок міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу заявив, що інструкції щодо здійснення нападу в Стамбулі надходили з Кобані — міста на півночі Сирії, де, як стверджує Анкара, розташована одна з баз курдських бойовиків.

У минулому турецька армія неодноразово проводила в Кобані спецоперації проти загонів народної самооборони (YPG) — збройних формувань Вищої курдської ради, які Туреччина називає бойовим крилом Робочої партії Курдистану (РПК).

Після вибуху до лікарень Стамбула було доставлено 81 особу, двоє — у критичному стані. Поліція Стамбула вважає, що виконавцем вибуху, швидше за все, була жінка. Турецьке телебачення показало кадри, де видно, як хтось залишає пакет на квітковій клумбі, розташованій у центрі жвавого проспекту.

За словами глави МВС Сулеймана Сойлу, виконавець потрапив на територію Туреччини з Африна – ще одного міста на півночі Сирії.

«Відповідні підрозділи нашої держави працюють над пошуком винних […] у цьому мерзенному нападі», — сказав напередодні президент Туреччини Раджеп Тайіп Ердоган на прес-конференції слідами теракту.

Чому Анкара звинувачує курдів?

У минулому турецькі міста неодноразово зазнавали нападів, відповідальність за які брала на себе Робоча партія Курдистану, яка бореться за створення курдської автономії на території Туреччини та Сирії.

У Туреччині, США та Євросоюзі РПК визнана терористичною організацією.

У 2015-2017 роках Туреччину вразила ціла серія терактів, у яких загинули сотні людей.

У цей період РПК взяла на себе відповідальність за два напади, в одному з яких у грудні 2016 року загинули 38 осіб та 155 отримали поранення, включаючи 20 поліцейських. Вибух було влаштовано біля центрального стадіону Стамбула.

Проспект Істікляль теж уже ставав місцем нападу, тоді відповідальність на себе взяло угруповання «Ісламська держава»

Останній великий теракт стався у Стамбулі в ніч проти 1 січня 2017 року, коли озброєний автоматом Калашнікова чоловік увірвався до нічного клубу на узбережжі Босфору та відкрив вогонь по відвідувачах. Внаслідок нападу загинули 39 людей і 69 отримали поранення.

У Туреччині побоюються, що недільний вибух на Істіклялі стане початком нової серії нападів.

РПК веде повстанську боротьбу проти турецької держави з 1984 року, жертвами якої за цей час стали понад 40 тисяч людей з обох боків.

2019 року Туреччина захопила сотні кілометрів північних сирійських територій, на яких, переконана Анкара, знаходяться основні сили курдського опору.

У понеділок президент Ердоган пообіцяв, що його країна продовжить переслідування РПК задля безпеки народу Туреччини.


Ключові слова: вибух в Турції 2022 хто винен, організатори

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини