Ракетні удари по Україні 10 жовтня 2022 року

- 10.10.2022 17:16
Ракетні удари по Україні 10 жовтня 2022 року

росія 10 жовтня випустила понад 80 ракет у Києві та інших містах України, що призвело до жертв серед мирного населення. Атака викликала засудження у світі. ФРН, ЄС та США пообіцяли збільшити допомогу Україні.

На 229-й день повномасштабного військового вторгнення росії до України, у понеділок, 10 жовтня, російські війська продовжують спроби утримати під контролем захоплені населені пункти сусідньої країни. Збройні сили та загони територіальної оборони України опираються агресії. Перевірити заяви представників обох сторін щодо незалежних джерел неможливо. За даними ООН, свої будинки залишили вже близько 14 млн. жителів України.

Масований ракетний удар РФ по містах України

Вранці 10 жовтня росія завдала ракетних ударів по Києву, Львову, Одесі, Харкову, Дніпру та іншим містам по всій території України. Командування ВПС України повідомило, що удари завдавалися ракетами Х-101 та Х-555 - з літаків, "Калібрами" - з кораблів, а також "Іскандерами", С-300, важкими РСЗВ "Торнадо" та іранськими дронами-камікадзе Shahed 136. Кошти ППО, за українськими даними, збили 43 ракети з 83.

Повітряна тривога у Києві тривала безпрецедентні 5 годин 37 хвилин. Удару було завдано по центру столиці - зокрема, одна з ракет впала на вулиці Володимирській, де знаходяться будівлі Служби безпеки України та ГУ МВС. Київське метро перетворилося на бомбосховища, рух поїздів у ньому було зупинено. Об'єкти енергопостачання були пошкоджені у Києві та ще восьми областях. Львівська, Полтавська, Сумська, Харківська та Тернопільська області залишились без електрики. Українців попросили знизити енергоспоживання, щоб розвантажити постраждалу енергосистему. На території країни виникли масові проблеми з доступом до Інтернету.

За останніми даними Державної служби з надзвичайних ситуацій України, через обстріл 10 жовтня в країні загинуло 14 людей, постраждали ще 97. Станом на 21.00 мск знеструмленими залишаються понад 1300 українських населених пунктів.

Путін пригрозив Україні новими ударами

Президент рф  Володимир Путін заявив, що Росія завдала "масованого удару високоточною зброєю великої дальності повітряного морського і наземного базування по об'єктах енергетики, військового управління та зв'язку України". На нараді з постійними членами Ради безпеки РФ глава держави пригрозив "жорсткими відповідями з боку Росії" у разі "продовження спроб терактів" на російській території. Напередодні Путін назвав "терористичним актом" підрив Кримського мосту 8 жовтня.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що ракетні удари по всій території України мали дві цілі. "Енергооб'єкти - по всій країні. Київщина та Хмельницька, Львів та Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки та хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Друга мішень - люди. Спеціально вибрали такий час і такі цілі, щоб завдати більшої шкоди", - написав він у Telegram.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба після обстрілу назвав Путіна "териристом, який розмовляє ракетами". "Єдина тактика Путіна – терор проти мирних українських міст, – заявив Кулеба. – Але він не зламає Україну".

Світ засуджує Росію та обіцяє посилити підтримку України

Ракетні удари рф по Україні викликали засудження різних країн світу та міжнародних організацій. Генсек ООН Антоніу Гутерріш назвав подію "подальшою неприйнятною ескалацією війни", голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що подібним діям "немає місця у XXI столітті". Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Росію необхідно притягнути до відповідальності. МЗС Індії закликало до термінової деескалації конфлікту.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) написала у Twitter: "Це підло і нічим не виправдано, що Путін стріляє ракетами по містах та мирних жителях. Ми робимо все, щоб швидко посилити ППО України". А міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт (Christine Lambrecht) заявила, що Німеччина найближчими днями поставить Києву новітню систему ППО IRIS-T, яка забезпечує захист від ракет на висоті від 20 до 40 км. Збільшити допомогу України пообіцяли також США та ЄС, причому Боррель наголосив, що "додаткова військова підтримка вже в дорозі".

Володимир Зеленський домовився з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем (Olaf Scholz) про термінове скликання засідання країн G7. Глава української держави розповість на цьому засіданні про ракетні удари РФ. ФРН зараз головує у "Великої сімці".

Білорусь та РФ створюють спільне угруповання військ

Тим часом, правитель Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що РБ і РФ розгорнуть спільне регіональне угруповання військ "у зв'язку з загостренням на західних кордонах Союзної держави". При цьому Л


Ключові слова: ракетний удар РФ по містах України 10 жовтня, 10.10.2022

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини