Бійня на білгородському полігоні: що відомо

- 17.10.2022 10:56
Бійня на білгородському полігоні: що відомо

Понад 20 людей було застрелено 15 жовтня на військовому полігоні в Білгородській області. Міноборони рф назвало це терактом.

У зв'язку із загибеллю понад 10 осіб на полігоні Західного військового округу у Білгородській області. Про це увечері у суботу, 15 жовтня, повідомило видання "Комерсант".

Видання показує, що розслідуванням займається військове слідче управління СКР і пізніше може бути також порушено справу про теракт (стаття 205 КК РФ). Повідомлення про порушення кримінальної справи було опубліковано і в офіційному Telegram-каналі СК РФ, але номер статті у ньому не вказано.

При цьому Міноборони РФ у своєму описі події на полігоні назвало його терактом, який нібито вчинили громадяни однієї з країн СНД (до них належать Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан та Узбекистан). "15 жовтня на полігоні Західного військового округу в Білгородській області двома громадянами однієї з країн СНД здійснено терористичний акт", - наводять російські ЗМІ офіційну заяву відомства. Російська влада у вересні прийняла закон про спрощення процедури отримання громадянства для іноземців, які погоджуються на службу за контрактом в армії РФ, а мер Москви Сергій Собянін повідомив про відкриття мобілізаційного пункту прямо в міграційному центрі "Сахарово", де міститься велика кількість громадян СНД.

Внаслідок стрілянини на полігоні, згідно з офіційними даними, 11 людей загинули та 15 постраждали. Міноборони стверджує, що це був особовий склад підрозділу, який складався з "добровольців". Ті, хто стріляв, "знищені вогнем у відповідь", вказує відомство.

Міноборони повідомило про стрілянину з великою затримкою.
Різні російські ЗМІ повідомляють дані про подію, що розходяться з офіційною версією Міноборони. Наприклад, відомство повідомило про "теракт" близько 21.00 15 жовтня, тоді як джерело видання SOTA, якого журналісти називають безпосереднім свідком події, повідомило, що стрілянина сталася на заняттях близько 10.00.

Джерело SOTA, яке, на відміну від Міноборони, вказує конкретне місце події – полігон Солоти в Білгородській області, – говорить про набагато більшу кількість жертв, ніж зазначено офіційно. За його твердженнями (видання зазначає, що він наполягає на них навіть після офіційного повідомлення Міноборони), йдеться про 22 загиблих та 16 поранених. Крім того, російськомовні Telegram-канали публікують фотографії, зроблені, ймовірно, на території полігону в ранкові часи, що збігається з даними про час події. На фото можна нарахувати не менше 13 тіл, що лежать на землі.

Згідно із заявою джерела SOTA, стрілянину вели троє людей, а не двоє, як вказує Міноборони, - "у двох із нападників були автомати, у одного - кулемет". Одному з тих, хто стріляв, начебто вдалося втекти. Очевидець також зазначає, що стрілянину вели, ймовірно, військовослужбовці, але він не знає, що стало її причиною. "Ненормальні своїх же косили на стрільбищі. І незрозуміло, у когось кукуха поїхала чи це диверсія якась. Просто троє людей виходять і починають (стріляти) по своїх", - наводить SOTA його повідомлення.

Видання зазначає, що на полігоні в Солоті перебувають не лише "добровольці", а й мобілізовані згідно з указом Володимира Путіна громадяни РФ. При цьому, за даними SOTA, за тиждень до події понад сто мобілізованих із Брянської області, розміщених на полігоні, виник конфлікт із військовим керівництвом. Їх переконували підписати договори про військову службу, щоб вислати на окуповані території України, зокрема і Лиманське напрям, де ведуться активні бойові дії.

Журналістський проект ASTRA, посилаючись на своє джерело з місця події, вказує, що конфлікт міг статися на релігійному ґрунті, а метою підполковник Андрій Лапін, який стріляв, був керував на полігоні. При цьому видання зазначає, що він не може підтвердити особу військовослужбовця-співрозмовника.

Згідно із заявою джерела, незадовго до того, що сталося кілька солдатів мусульманського віросповідання, подали рапорти про відмову від участі в бойових діях в Україні, оскільки це була "не їхня війна". У відповідь на це Лапін зібрав усіх військовослужбовців на полігоні на бойову будову та назвав війну в Україні "священною війною". "Таджики Лапіну у відповідь сказали, що священна війна - це коли війна мусульман з невірними. Лапін сказав, що "Аллах, отже, кролик, якщо він не дозволяє воювати за ту країну, якою ти присягнув", - цитує видання співрозмовника.

За словами джерела ASTRA, за півтори години після цього військовослужбовців відправили на стрільбища. Там троє "таджиків", які брали участь у суперечці, взяли автомати з бойовими патронами, попросили мусульман відійти в бік від Лапіна і почали стрілянину. "Я пам'ятаю, що стріляючих звуть: Ікзот – він старший сержант, інший – Ануше, і третій – молодший сержант Амі. Прізвища я не пам'ятаю, молодший сержант Амі втік", - стверджує співрозмовник.

У російських військових частинах та центрах загинуло вже понад 30 мобілізованих
До повідомлення про подію в Білгородській області було відомо про те, що з початку мобілізації в РФ у військових частинах і збірних пунктах загинуло щонайменше 19 мобілізованих, які не потрапили на фронт. Причинами смерті представники влади у різних випадках називали "зупинку серця", "передозування наркотиків", а також "цироз печінки". 9 жовтня РИА Новости з посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомило, що у збірному пункті в Якутії мобілізований розбився на смерть, "випавши з другого поверху з вікна".

При цьому в Росії, згідно з відкритими даними, за два тижні з початку мобілізації у військові частини прибули понад 200 тисяч осіб - незважаючи на обіцянку міністра оборони РФ Сергія Шойгу мобілізувати лише 300 тисяч громадян і робити це "поступово". Сама мобілізація у різних регіонах РФ відбувається нерівномірно, констатують дослідники. Найвищий показник – у Красноярському краї, де на війну відправляють 28 тисяч осіб, або майже 5,5 відсотки запасників регіону. При цьому Сергій Шойгу обіцяв, що мобілізація закінчиться за 2 тижні.


Ключові слова: стрільба на полігоні Белгород, імена хто стріляв в Бєлгороде

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини