COVID-19 підвищив ризик діабету у дітей

- 02.09.2022 16:04
COVID-19 підвищив ризик діабету у дітей

COVID-19 підвищив ризик інсулінозалежного діабету у дітей

У дітей, інфікованих COVID-19, збільшується ризик розвитку діабету 1-го типу. Такого висновку дійшли вчені Медичної школи Університету Кейс Вестерн Резерв, які опублікували результати дослідження у журналі JAMA Network Open. Коротко про наукову роботу розповідається у прес-релізі на MedicalXpress.

Фахівці проаналізували дані про більш ніж один мільйон пацієнтів віком 18 років та молодших. Досліджувана популяція була додатково розділена на дві групи: пацієнти віком до 9 років та віком 10-18 років. Після ретельного статистичного зіставлення людей з урахуванням віку, демографічних даних та сімейного анамнезу діабету до кожної групи увійшли 285 628 осіб, що загалом становило 571 256 пацієнтів.

Було продемонстровано збільшення на 72 відсотки нових діагнозів «діабет 1-го типу (інсулінозалежний)» у пацієнтів із COVID-19 у віці 18 років та молодших.

Протягом шести місяців після зараження SARS-CoV-2 123 пацієнти (0,043 відсотка) отримали новий діагноз «діабет 1-го типу» порівняно з 72 пацієнтами (0,025 відсотка), яким був поставлений новий діагноз після респіраторної інфекції, яка не є COVID- 19. Через один, три та шість місяців після зараження ризик діагностування діабету був значно вищим у осіб, інфікованих SARS-CoV-2, порівняно з особами з респіраторними інфекціями, не пов'язаними з COVID.

Довідково:

Як правильно носити маску?
Маски можуть мати різну конструкцію. Вони можуть бути одноразовими або можуть застосовуватися багаторазово. Є маски, які служать 2, 4, 6 годин. Вартість цих масок різна, через різне просочення. Але не можна весь час носити ту саму маску, тим самим ви можете інфікувати двічі самі себе. Якою стороною всередину носити медичну маску – неважливо.
Щоб убезпечити себе від зараження, дуже важливо правильно її носити:
- Звичайну медичну маску необхідно міняти кожні 2 години
- маска повинна ретельно закріплюватися, щільно закривати рота і носа, не залишаючи зазорів;
- намагайтеся не торкатися поверхонь маски при її знятті, якщо ви торкнулися, ретельно вимийте руки з милом або спиртовим засобом;
- Вологу або відсире маску слід змінити на нову, суху;
- не використовуйте повторно одноразову маску;
- Використовувану одноразову маску слід негайно викинути у відходи.

При догляді за хворим після закінчення контакту з хворим маску слід негайно зняти. Після зняття маски необхідно негайно та ретельно вимити руки.
Маска доречна, якщо ви знаходитесь в місці масового скупчення людей, у громадському транспорті, а також під час догляду за хворим, але вона недоцільна на відкритому повітрі.
Під час перебування на вулиці корисно дихати свіжим повітрям і маску вдягати не варто. Водночас медики нагадують, що цей одиночний захід не забезпечує повного захисту від захворювання. Крім носіння маски необхідно дотримуватись інших профілактичних заходів.
Що робити у разі захворювання на ГРВІ?
Залишайтеся вдома та терміново звертайтеся до лікаря. Дотримуйтесь приписів лікаря, дотримуйтесь постільного режиму і пийте якнайбільше рідини.

Які ускладнення можуть бути у коронавірусної інфекції?

Серед ускладнень лідирує вірусна пневмонія. Погіршення стану при вірусній пневмонії йде швидкими темпами, і у багатьох пацієнтів уже протягом 24 годин розвивається дихальна недостатність, яка потребує негайної респіраторної підтримки з механічною вентиляцією легень. Швидко розпочате лікування сприяє полегшенню тяжкості хвороби.
Що робити, якщо у сім'ї хтось захворів на ГРВІ?
— Викличте лікаря.
- Виділіть хворому окрему кімнату в будинку. Якщо це неможливо, дотримуйтесь відстані не менше 1 метра від хворого.
— Обмежте до мінімуму контакт між хворим і близькими, особливо дітьми, людьми похилого віку та особами, які страждають на хронічні захворювання.
— Часто провітрюйте приміщення. Зберігайте чистоту, якнайчастіше мийте та дезінфікуйте поверхні побутовими миючими засобами.
- Часто мийте руки з милом.
— Доглядаючи хворого, прикривайте рот і ніс маскою або іншими захисними засобами (хусткою, шарфом та ін.). Доглядати хворого повинен лише один член сім'ї.

Чому потрібно перебувати на карантині?

Якщо ви повернулися з-за кордону або контактували з хворим, потрібно дотримуватися карантину вдома 14 днів. Це потрібно для того, щоб не розповсюджувати інфекцію.
Якщо ви знаходилися за кордоном разом з друзями або з сім'єю, можна дотримуватися спільного карантину 14 днів в одному приміщенні або квартирі.
Чому карантин триває 14 днів?
Якщо людина заражається, то протягом 14 днів з'являються симптоми хвороби: підвищення температури, сухий кашель, утруднення дихання, біль у м'язах, стомлюваність. Ці 14 днів можна заразити інших людей, тому важливо ізолюватися на всі 14 днів.
Що означає перебувати вдома на карантині?
Головна умова – не виходити з дому всі 14 днів, навіть для купівлі продуктів та ліків, отримання посилок, оплати комунальних послуг, винесення сміття.
Дуже важливо обмежити контакти з членами сім'ї та іншими людьми. Якщо все ж таки відбувається контакт з іншими людьми, необхідно надягати медичну маску або респіратор.
Під час карантину обов'язково потрібно:
мити руки водою з милом перед їдою, перед контактом зі слизовими оболонками очей, рота, носа, після відвідування туалету;
регулярно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання із застосуванням засобів побутової хімії.
Купувати продукти та товари потрібно через інтернет чи за допомогою волонтерів.
Побутове сміття потрібно упаковати в подвійні міцні пакети для сміття, щільно закрити і виставити за межі квартири. Утилізувати це сміття можна попросити друзів, знайомих чи волонтерів.
Якщо ви мешкаєте в квартирі або в будинку з іншими людьми, по можливості знаходитеся в окремій кімнаті. Користуйтеся окремим посудом, білизною та рушниками.
Як підтримувати зв'язок із рідними та друзями під час карантину?
Ви можете спілкуватись з родичами та друзями по телефону або за допомогою будь-яких інших засобів зв'язку.
Що робити з появою ознак захворювання?
Не панікуйте, зберігайте спокій та одразу ж повідомте про це в поліклініку, не виходячи з дому.
Як отримати лікарняний на період карантину?
Поки ви перебуваєте на домашньому карантині, вам відкривають лікарняний на 14 днів. Щоб отримати лікарняний, не потрібно приходити до поліклініки, його можна замовити по телефону та отримати доставкою додому.
Як проводиться я медичний нагляд під час карантину?
За всіма, хто на карантині, ведуть медичне спостереження. На 10-ту добу карантину лікарі беруть мазок із носа чи горла.
Що буде з тими, хто порушує карантин?
При порушенні режиму карантину людина поміщається до інфекційної лікарні.
Як зрозуміти, що карантин закінчився?
Карантин вдома закінчується після 14 днів ізоляції, якщо немає ознак захворювання та в мазку з носа чи горла немає вірусу.
Пам'ятайте, що, дотримуючись карантину, ви дбаєте про близьких та оточуючих, а також допомагаєте зупинити епідемію в країні!

Коронавірус – захворювання, що впливає дихальну систему людини.

Звідки взявся коронавірус?
Поширення вірусу COVID-19 розпочалося з китайського міста Ухань. Торік там стався потужний спалах цього захворювання. За останніми даними, сьогодні у світі виявлено близько 800 тисяч випадків зараження коронавірусом.

Як передається коронавіруc

Повітряно-краплинним шляхом (кашель та чхання). Контактним шляхом через (дотик).

Вірус може передаватися через поручні в метро, ​​ручки дверей та інші поверхні.

Симптоми та ознаки коронавірусу у людини
Важливо: Схожі симптоми зустрічаються у пацієнтів з ГРВІ чи грипом. При їх виявленні необхідно негайно звернутися до лікаря для отримання медичної допомоги та виключення коронавірусу.

Висока температура;
Утруднене дихання;
Чихання, кашель та закладеність носа;
Болі у м'язах та у грудях;
Головний біль та слабкість;
Можлива нудота, блювання та діарея.
Залишайтеся вдома і зверніться до лікаря, якщо:

- Ви контактували з COVID-19, що заразився;
— Повернулися із країни, де йде спалах хвороби;
— Якщо у вас підвищена температура, кашель та задишка.

Мийте руки
Мийте руки
Завжди мийте руки: коли приходите на роботу або повертаєтеся додому. Для профілактики також підійдуть вологі серветки або розчини, що дезінфікують.


Не чіпайте обличчя руками
Не чіпайте обличчя руками
Не підносите руки до носа та очей. Найшвидше вірус потрапляє в організм через слизову оболонку. Коли чхаєте завжди прикривайтеся хусткою.


Уникайте великих скупчень людей
Уникайте великих скупчень людей
Уникайте непотрібних поїздок і не йдіть в місця масового скупчення людей.


Скасуйте подорожі
Скасуйте подорожі
На час, доки різні країни світу борються з корона вірусом, не слід мандрувати закордон. Особливо туди, де ситуація з коронавірусом дуже важка.


Ключові слова: ковід та діабет у дітей, залежність діабету від коронавірусу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини