Чи необхідно робити КТ комп’ютерну томографію при Covid-19?

- 05.10.2021 12:24
Чи необхідно робити КТ комп’ютерну томографію при Covid-19?

Чи необхідно робити КТ або комп’ютерну томографію при підозрі на ковід 19 (Covid-19?).

З таким питанням часто звертаються ті, хто занедужав, мають підозру на коронавірусну хворобу (Covid-19) і, зрозуміло, не хочуть втратити час для встановлення правильного діагнозу і призначення необхідного лікування.

Зробити висновок – чи необхідне хворому направлення на комп’ютерну томографію (КТ) – може виключно лікар.

Проте відповісти стосовно доцільності проведення КТ при підозрі Covid-19 та зорієнтувати, на що саме необхідно звернути увагу можемо, звернувшись до останніх найактуальніших медичних досліджень.

Наразі фахові медичні джерела* сходяться у тому, що стандартна, і навіть низькодозова КТ органів грудної клітини (ОГК) має кращу чутливість за рентгенографію легень. Однак це у жодному разі не означає, що його можна використовувати скринінговий (масовий) метод для всіх.

Навпаки КТ призначається лікарем:

· тільки за показами, при відповідних симптомах і неможливості забезпечити ПЛР-діагностику,

· у разі негативного ПЛР-тесту у пацієнтів із вираженими ознаками захворювання, дихальною недостатністю при важкому загальному стані.

Крім того, пацієнтам із невираженими ознаками захворювання у задовільному стані не слід призначати КТ ОГК або, тим більше, рентгенографію легень, оскільки відсутність змін на КТ не означає відсутність захворіння на ковід.

Перш за все, коли пацієнт захворів, слід звертати увагу на:

· загальний стан,

· дихальну недостатність,

· відслідковувати покази температури тіла та сатурації – насичення крові киснем (наразі термометри і пульсоксиметри доступні в аптеках)

· за підозри на ковід забезпечити ПЛР-тестування.

При погіршенні стану, можливо, призначити КТ ОГК в амбулаторних умовах, і якнайкраще – низькодозовий протокол, який за променевим навантаженням дорівнює всього двум рентгенографіям легень, оскільки, вірогідно, КТ ще слід буде повторювати для відстеження динамічних змін.

Щодо повторень КТ ОГК: пацієнтам із високим та середнім ступенями тяжкості здебільшого призначають два повторних дослідження – на 21й день та через пів року, але кожен випадок індивідуальний, іноді потрібно навіть ввести внутішньовенно контрастну речовину під час КТ для виключення загрозливого для життя ускладнення – тромбоемболії легеневої артерії.

Також хочемо підкреслити, що чисельні дослідження і публікації доводять користь від використання портативного УЗД, як в стаціонарі так і в амбулаторних умовах, для щоденного відслідковування перебігу хвороби взагалі без променевого навантаження.


Ключові слова: кт при ковіді

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини