Користь і шкода винограду

- 28.09.2021 10:41
Користь і шкода винограду

Багато калію і цукру: користь і шкода винограду

Технічні сорти винограду, з яких роблять вино, містять не так багато цукру і калорій, як столові, які ми звикли їсти. Скільки винограду можна з'їсти в день, щоб не нашкодити здоров'ю, а, навпаки, отримати потрібні вітаміни і кислоти?

Виноград - дивовижна культура, росте навіть в холодних місцях. Житель Київа Анатолій Сидорович вирощує його у себе. За його словами, сорт "Рожевий супер" стійкий до холодів і швидко дозріває. Гроно важить майже два кілограми.

"Він не набирає багато цукру, зараз у нього цукру десь 13 відсотків", - розповідає господар.

Це відсоток за шкалою Брикса, яка показує процентне співвідношення цукру в цукровому розчині і воді. А чим солодший, як відомо, тим більше калорій. Так що одні відмовляються від винограду, боячись за власну вагу, а ті, хто його їсть, навпаки, не знають міри. Учасники вуличного опитування розповідають, що хороший виноград - це солодкий і без кісточок. Один з опитаних зізнався, що може з'їсти півкіло ягід за один раз.

Зелені або білі сорти винограду, до слова, містять менше калорій, ніж чорні. Але це технічні сорти, з яких роблять вино. У них на 100 грамів міститься 40 калорій. Але їмо ми звичні столові сорти: кишмиш і "дамські пальчики". У кишмиш калорій найбільше - 95. Втім, дієтологи заспокоюють: є його можна, але в меншій кількості, ніж інші сорти.

Денна норма столового зеленого винограду - 15 ягід, а кишмишу - вполовину менше. Але зате це можна робити кожен день і насичувати організм корисними речовинами. Вітаміни групи В, вітамін К є і в темному, і в світлому винограді. А ось калію більше в темному.

"Той сорт, який темно-синій, синьо-чорний, в ньому більшу кількість калію. Калій потрібен для серцевої системи, для м'язової", - розповіла терапевт-нутриціолог Центру медичної реабілітації Христина Горячева.

Також в темній ягоді більше поліфенолів - це потужні антиоксиданти, до того ж вони стимулюють вироблення бактерії, яка допомагає створювати захисний слизовий шар в нашому кишечнику. Але якщо з виноградом переборщити, можна заробити здуття.

"У винограді містяться фруктоза і глюкоза. За рахунок того, що в ньому міститься і целюлоза, можуть виникати такі диспепсичні розлади", - пояснила лікар-дієтолог Тамара Прунцева.

Людям з гастритом варто бути обережними через вміст у винограді кислот. Їх в ньому багато - лимонна, яблучна, винна, бурштинова. Здоров'ю вони принесуть тільки користь. Наприклад, бурштинова забезпечує наші клітини киснем. У сорті "Молдова" її в п'ять разів більше, ніж в сорті "Ізабелла".


Ключові слова: віноград якості

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини