Землетруси у Чернівцях: де, які та чи можна передбачити землетруси?

- 30.07.2020 16:54
Землетруси у Чернівцях: де, які та чи можна передбачити землетруси?

Україна знаходиться в одній з найбільш небезпечних сейсмологічних зон світу: які регіони в небезпеці

У 2020 році було вже з десяток землетрусів - в Чернівецькій, Закарпатській та Львівській областях. Але крім заходу, в активну зону входить ще південний захід Одеської області та Крим.

Читайте по темі: Які сейсмографи у Чернівцях? 

У Чернівецькій області нещодавно відбулося п'яте землетрус за останні півроку в західному регіоні України. Сила поштовхів склала лише 2,5 бала за 12-бальною шкалою Ріхтера. Однак це не означає, що українцям нічого не загрожує, хоча б тому, що ми знаходимося в зоні підвищеного ризику - поруч з Румунією, однією з найнебезпечніших сейсмологічних зон світу.

Чим загрожує сейсмічна зона України

Зона Вранча - одна з трьох найнебезпечніших світових сейсмоактивних зон, знаходиться в румунському повіті Вранча, на стику південних Карпат в Румунії та східних - на території України. Максимальна магнітуда землетрусів там досягає 8,3 бала. Осередки розташовані на глибині від 80 до 190 км, через що можуть проявлятися на величезній території - від Греції на півдні до Фінляндії на півночі. А територія України всього лише в 450 км.

"Прикарпаття і Закарпаття, а це Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька області, час від часу струшує, тому що вони знаходяться в зоні Вранча. Часто ці землетрусу не є відчутними для людей, такі як наприклад останній, який був на Буковині 23 липня. рік на рік, звичайно, не доводиться. але якщо в Румунії сила поштовху досягає 5 балів, то в західній Україні 2-3, і його відчують лише на верхніх поверхах житлових будинків. Теоретично на Закарпатті може бути землетрус у 8 балів, але це можливо раз на тисячу років ", - розповів сейсмолог Олександр Лящук, заступник начальника Головного центру спеціального контролю.

За його словами, в цьому році в Україні було вже з десяток землетрусів - в Чернівецькій, Закарпатській та Львівській областях. Всього на рік їх у нас буває десь близько 20. Спрогнозувати жодне з них неможливо, але чим більше розвивається інструментальна мережу спостережень, тим більше поштовхів фіксують сейсмологи.

"Жартують, що ось у нас не було землетрусів, а коли встановили сейсмічні датчики - вони почалися. Це означає, що поштовхи фіксують тільки датчики, а ось люди їх не відчувають", - зазначив експерт.

Крім заходу України в сейсмічно активну зону входить ще південний захід Одеської області та Крим, додав провідний сейсмолог, заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера. За його словами, в Криму справи ще небезпечніше, тому що там можливі і місцеві землетруси.

"Якщо у Вранче на глибині 120-180 км станеться сильний землетрус, коливання відчує не тільки вся Україна, а й навіть Москва і Санкт-Петербург. У минулому столітті таких землетрусів було кілька - в 1940-му, 1976-му, 1986, 1987 м і два в 1990-му році. Однак максимум, який може спостерігатися в Україні, досягне 6 балів. до речі, кияни відчули його кілька років тому, правда, до нас вже прийшла сила в три бали. Ніякої шкоди об'єктам на території України він не завдав, люди відчули його тільки на високих поверхах ", - уточнив він.

Загалом, землетруси в Україні не сильно небезпечні для об'єктів інфраструктури, якщо при їх будівництві дотримувалися сейсмостійкі норми.

Чи можна передбачити землетруси

Сейсмологи кажуть, що в цілому передбачити неможливо, де саме і коли станеться землетрус. Важливо спрогнозувати місця, де вони потенційно можуть виникнути і не споруджувати там будівлі.

"Для захисту від землетрусів відпадає необхідність знати, коли воно відбудеться. Все одно ніяких розумних рішень прийняти буде неможливо. Що ви зможете зробити? Нічого. Від чого набирається достатньо енергії, яка може спровокувати сильний земної поштовх? Це пов'язано з тектонікою материкових плит, які рухаються один щодо одного на відносно низькій верхньої мантії і постійно труться. через що накопичується велика кількість енергії, яка призводить до розриву земної кори. А ми на її поверхні сприймаємо це як землетрус ", - додав Кендзера.

Найбільше землетрусів відбувається в Тихоокеанському вогняному кільці, де тонка океанічна кора підповзає під товсту материкову плиту. У таких зонах розташована Японія, острови якої є краєм євразійської платформи. Щодня в світі фіксують близько 4 тисяч землетрусів. Сильних серед них - тільки десятки, інші - слабкі. Але саме за їх рахунок швидко реалізовується накопичена енергія. Це означає, що ймовірність сильних поштовхів зменшується н


Ключові слова: землетрус у Чернівцях

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини