Вчені не змогли зрозуміти, звідки беруться наркотики в стічних водах

- 07.10.2019 11:32
Вчені не змогли зрозуміти, звідки беруться наркотики в стічних водах

Відкриті нещодавно високі концентрації амфетамінів, інших наркотичних засобів і звичайних ліків в стічних водах у великих містах Америки виникли не завдяки викиданню цих препаратів в туалети.

Відкриті нещодавно високі концентрації амфетамінів, інших наркотичних засобів і звичайних ліків в стічних водах у великих містах Америки виникли не завдяки викиданню цих препаратів в туалети, а за поки що нез'ясованих причин, заявляють хіміки в статті, опублікованій в журналі Science of the Total Environment.

"Подібні результати не повинні змушувати людей боятися пити воду або купатися в ній. Насправді, концентрації всіх цих речовин у воді настільки малі, що вам доведеться випити цілий футбольний стадіон води для того, щоб набрати на дозу того чи іншого речовини. Ми знаємо , що ці препарати в таких дозах здатні викликати порушення в екосистемах, однак їх вплив на людину ще належить вивчити ", - заявила Христина Ватовец (Christine Vatovec) з університету Вермонта (США).

Ватовец і її колеги розслідували гучну історію про те, що недавно їх колеги виявили в стічних водах кількох великих міст високі концентрації різних антидепресантів і інших ліків, що викликають аномалії в роботі мозку і в поведінці риб і інших тварин.

Джерелом таких забруднень, за словами авторів статті, традиційно вважаються туалети простих американців і своєрідна "традиція" викидати невикористані ліки або наркотики в туалет, а потім змивати їх. З цієї причини недавно влади США стали рекомендувати людям викидати "зайві" таблетки і інші препарати в спеціальні урни в поліцейських ділянках, а не змивати їх в каналізацію.

На відміну від інших хіміків, які вивчали цю проблему, команда Ватовец провела практичний експеримент, скориставшись тим, що студенти з університету Вермонта і коледжу Шамплейна були виселені з кампусу на 10 днів минулої весни. Вчені безперервно забирали проби води з каналізації під час з'їзду учнів і в'їзду викладачів університету, вимірюючи концентрації різних препаратів в нечистотах.

"Нереальна вода". Під Америкою відкриті наркотичні річки
Таке враження, що в цьому американському місті всі жителі дружно проголосували за ЗСЖ і викинули наркотики в унітаз. Як з'ясувалося, в стічних водах Балтімора концентрація нарковеществ просто зашкалює. Звичайний місто США, між іншим.
За словами вчених, їм вдалося знайти 51 ліки, в тому числі ряд антидепресантів, а також морфін, метадон, оксикодон, ефедрин, декстраморфан, амефетамі і цілий ряд інших наркотиків.

Як розповідає Ватовец, її команда очікувала побачити сплеск в концентрації всіх цих речовин в ту тиждень, коли студенти з'їжджали з кампусу, однак цього не сталося, що означає, що вони не викидали залишки ліків або не рятує від наркотиків, змиваючи їх в туалет. Всі зміни в наборі забруднювачів відбулися тільки після вселення нових мешканців, які, як виявилося, пили більше ліків і вживали менше кави і сигарет, а також після настання літа, коли концентрація антиалергенних препаратів в воді різко зросла.

Вчені зафіксували в США епідемію смертей від антидепресантів
Все більша кількість американців помирає не тільки від передозування опіоїдних знеболюючих, але і від звичайних антидепресантів, які можна купити в аптеці або в глобальній мережі без рецепта.

Здивовані таким ходом подій, вчені провели опитування серед трьох сотень студентів, поцікавившись у них, що вони робили з ліками при переїзді. Як виявилося, 99% учнів позбувалися від таблеток, викидаючи їх у звичайні смітники або вступаючи іншими шляхами, і лише 1% змивав їх в туалет.

Що це означає? Це говорить, швидше за все, як зазначає Ватовец, що всі ці речовини потрапили у воду каналізацій "природним" шляхом, через організм їх споживачів, що фактично позбавляє сенсу ідею здавати надлишки ліків і таким чином боротися з забрудненням води антидепресантами і наркотиками.

Як з цим тоді можна боротися? Ватовец пропонує фармацевтам зосередити зусилля на створенні так званих "зелених" ліків, молекули яких розкладаються всередині організму людини. Такий крок знизить навантаження і зменшить ймовірність появи негативних змін в екосистемах, підсумовують автори статті.


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини