Страви на Різдво. Поради 2011 року
- 03.01.2011 20:56Першою ритуальною стравою, що подавалися на святковий стіл ввечері була «багата кутя». Потім йшли закуски без скоромної заправки - заливне, риба солона і копчена, ікра, салати; слідом слід було скуштувати вже остигле борщу, солянки, рибного або грибного супу, закушуючи їх пиріжками з грибами і капустою. На десерт покладалися пряники, медяники, киселі, компоти, яблука, горіхи.
Віддавши данину традиціям Святвечора, на наступний день православні накривали різдвяний стіл: багаті родини могли дозволити собі молочного порося з кашею, млинці, холодець, ліверні ковбаси та паштети, птицю з яблуками, пироги зі всілякими начинками ... На російською святковому столі завжди приділялася велика місце страв з субпродуктів, овочевих і грибних закусок, страв з дичини, риби, випічці. Словом, все, чим була багата сім'я, ставилося на стіл і лунало колядують, а також бідним на славу світлого свята Різдва Христового і на знак радості приходу у світ Спасителя.
Святкування різдвяних святок в православ'ї закінчується 19 січня, у свято Хрещення. Напередодні православні тримають суворий піст, увечері вся родина збирається за столом, але приймає тільки пісні страви.
Читайте рецепти: |
Різдвяні страви |
Такі ж традиції і у всіх інших християнських країнах, але страви у всіх свої. Якщо у росіян традиційний стіл повинен ломитися від достатку страв, але самих символічних страв залишилося небагато, то в інших країнах на різдвяний стіл, як правило, повинні подаватися певні страви. Англійці, американці і французи обов'язково запікають індичку, причому в Англії до неї подається соус з агрусу і пудинг, в США - журавлинний соус, а у Франції індичку запікають з білим вином. Запечену птицю на Різдво подають також в інших частинах Великобританії, Німеччині, Литві, а також в Греції та Китаї.
В інших європейських країнах, навпаки, на різдвяний стіл птицю ніколи не ставлять, щоб не відлетіло щастя, і вважають за краще страви з риби, м'яса, дичини. У великій шані ковбаси, місцева святкова випічка, у ряді країн подається солодка рисова каша або горіхи. В Італії та Іспанії часті гості на різдвяному столі - морепродукти, в Португалії їдять баккалао - сушену тріску. У кожній країні є свої повір'я і прикмети, певна кількість і склад страв, наприклад, у Польщі страв має бути неодмінно 12, але з них жодного м'ясного, угорці починають трапезу з хліба з часником, в Скандинавії з задоволенням їдять особливий хліб з маслом ...
Повсюдно в якості головного солодкої страви готують різдвяне поліно: бісквітний рулет, на якому шоколадним кремом зображена кора, марципаном викладені листочки. Традиція виготовлення цього виду різдвяної випічки сходить до язичницьких часів, коли важливою складовою свята сонцестояння було спалювання в осередку товстого поліна. Вважалося, що попіл священного дерева несе цілий ряд захисних функцій, наприклад, захищає від блискавок. З настанням нового часу звичай поступово трансформувався, і від нього залишилося тільки шоколадне ласощі, що не несе більше ніяких функцій, крім гастрономічних. З інших поширених різдвяних солодощів слід згадати іспанську халву туррон і вигадливо прикрашене дрібне фігурне печиво.
Різдвяні католицькі свята закінчуються 6 січня, коли печуть пиріг із запеченим у ньому бобом. Той, у кого виявляється шматок з сюрпризом, стає «бобовим королем» і йому повинні підкорятися всі інші учасники трапези.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25