Благословение

 
Чи можна працювати 8 січня?
Пользовательского поиска

Питання: Чи можна працювати 8 січня? А саме -  8 січня можно дома варити електрозваркой?

Відповідь: ні, працювати не можна 7 та 8 січня, працювати зі зваркою також неможна.

О. Олексій

Нагадаємо відповідь на питання Чи можна на Різдво ходити на цвинтар, кладовище?

На саме Різдво на кладовище не ходять, бо це двунадесяте свято. Двунадесятими називаються свята, які догматично тісно пов'язані з подіями земного життя Господа Ісуса Христа і Богородиці і діляться на Кріпаки (присвячені Господу Ісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божої Матері). Тому в день Різдва в храмах навіть скасовується поминання покійних.

З наступного після Різдва дня, тобто з 8 січня, вже можна почати відвідувати могили рідних людей.

Чи можна митися у Різдво?

Особиста гігієна необхідна завжди, і у Церкви немає заборон на обмивання тіла в свята.

Інша справа, якщо похід у лазню - не особиста гігієна, а спосіб весело провести час у компанії. Тоді краще утримайтеся від відвідування лазні в дні світлого свята Різдва, лазню можна відвідати і в інші дні.

Чи можна працювати у Різдво?

Якщо графік вашої роботи встановлений роботодавцям і на Різдво випадає робочий день, можна і потрібно чесно і сумлінно виконувати свою працю.

І не мучитися жалями, а просто терпляче чекати моменту, коли і ви зможете відсвяткувати народження Господа, сходити в храм, посидіти за святковим столом з родиною.

Якщо ж ви самі будуєте свій робочий графік, то, звичайно, постарайтеся звільнити день Різдва. Безумовно, не для лежання на дивані з мисочкою салату, а для богослужіння, для богоугодних справ. Порадіти в Різдво, принести різдвяну радість комусь іншому - це відмінний спосіб провести свято.

Чи можна шити, вишивати у Різдво? 

Якщо шиття і вишивка для вас не розвага, а нагальна необхідність, то тоді, напевно, можна. Краще шити, ніж вдаватися до неробства - наприклад, пліткувати з сусідкою. Краще вишивати, ніж дивитися телевізор або сидіти за рясним столом зі склянкою вина. Те ж стосується і прибирання.

До будь-якого заняття потрібно підходити з внутрішнім духовним міркуванням.

Совість, швидше за все, підкаже вам, яке заняття доречно в Різдво, а яке ні

 

Проект очень нуждается в вашей молитвенной и благотворительной поддержке!