Благословение

 
Благословіння на вичитку
Пользовательского поиска

Питання: Слава Ісусу Христу!  Отримала благословіння на вичитку у Владики, а коли до Вас приїхати не знаю.Підскажіть, в які дні у Вас проводиться вичитка? Дякую.

Відповідь: Навіки Богу слава! Ми не проводимо вичитки. Вичитка- це така справа, якою можуть займатись тільки монахи в монастирях, і то не всі, а тільки духовно досвідчені. Мирськи ж священники ( біле духовенство) не мають право займатись вичиткою. А ті, які займаються нею, порушують канони Церкви. Лаодикійський собор (364) постановив: "Не произведенным от епископов не должно заклинати ни в церквах, ни в домах..." (пр. 26). Тому поїзжайте краще із своїм благословінням у  монастир ( Почаїв, Банчени, Кулівці ), там де проводять вичитки регулярно і мають на це благословіння єпископа. Взагалі в наш час у православних людей виник якийсь повальний і нездоровий фанатизм і спрос на вичитку. У когось дочка довго не може вийти заміж - везуть її на вичитку, інші  довго не можуть продати або купити  будинок - їдуть на вичитку, чоловік пє - везуть його на вичитку. Таким людям не Господь потрібен, а якесь механічне магічне дійство, яке їм допоможе. Вони думають - ось батюшка наді мною почитає, покропить мене святою водою - і все в житті наладиться. Самі ж ворухнути пальцем, щоб змінити своє життя на краще ( почати регулярно ходити до храму, постити, Причащатись, вивчати Євангеліє) , такі люди не бажають. Вся їх віра спирається на одноразові зовнішні магічні дії, обряди і молитви, які звершить над ними батюшка. Профессор Московської Духовної Академії Осіпов А.І. в своєму труді " Путь разума в поисках истини" пише: " Магизм как состояние сознания возможен всюду. Яркий пример его в христианской практике – крещение, причащение, венчание или монашеский постриг по принуждению или по чисто житейским побуждениям (например, чтобы не болеть и т.п.), а не по вере, как об этом говорит Господь (Мк. 16,16).Выражением того же магического сознания является распространяющееся в последние десятилетия так называемое отчитывание (экзорцизм)." Тобто люди в наш час в більшості своїй прибігають до таких великих християнських Таїнств як Причастя, Хрещення, Вінчання не по вірі во Христа, а із банального страху не хворіти, щоб мати успіх у  житейських справах і взагалі щоб "відхреститись" від усілякого зла. З цих же земних причин люди шукають " духоносних старців" і сеансів "вичитки".Про таких людей Христос казав: " Истинно, истинно говорю вам : вы ищете Меня не потому, что видели чудеса, но потому, что ели хлеб и насытились" ( Ин.6, 26). Так що, потрібна вам вичитка чи потрібен Господь, вирішуйте самі.

Благослови вас Господь!

(О.Павел)

 

Проект очень нуждается в вашей молитвенной и благотворительной поддержке!